Arlecchino. Slugă la doi stăpâni, Teatru in orasul Tulcea

Orasul Tulcea pe Facebook Orasul Tulcea pe Twitter Orasul Tulcea pe YouTube Orasul Tulcea pe Google+ Google+

 

 

Ghid local

 

 

Arlecchino. Slugă la doi stăpâni

3.0 13

Publicat Sâmbãtã, 16 Iunie 2012

 

 

Salveaza in Foursquare
Arlecchino. Slugă la doi stăpâni

Teatrul ”Jean Bart” din Tulcea vă propune, pentru 12 martie, începând cu ora 19:00, să vă faceți timp pentru a viziona piesa ”Arlecchino. Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, sub regia lui Ion Dore.

Scrisă de Carlo Goldoni (25 februarie 1707, Veneţia – 6 februarie 1793, Paris) în 1745 pentru actorul Sacchi, piesa înfăţişează evenimente, caractere, pasiuni menite să stârnească râsul nestăvilit. Un eveniment de mare rezonanţă culturală în care tiparele clasice sunt sparte. La acest lucru contribuie muzica siciliană selectată cu un deosebit rafinament dar şi decorurile şi costumele aparţinând epocii anilor ‘30.

Un text clasic de commedia dell’arte, un text greu din toate punctele de vedere, aduce pe scenă o poveste de dragoste ce se poate întâmpla oriunde, oricând pentru că propune câteva din valorile esențiale ale umanului: dorința de a iubi și de a fi iubit, capacitatea de a lupta pentru o iubire împărtășită împotriva oricăror opreliști, dar aduce și întreaga coroană de elemente ce pot însoți o iubire: îndoială, jertfă, trădarea, neîmpărtășirea etc.

Este un text de comedie, dar o comedie reală, smulsă din viața, unde zâmbetul străbate din mijlocul problemelor, unde lacrima nostalgică se prelinge adeseori peste obrazul mușcat de un hohot sănătos de râs.

Truffaldino-Arlechin, adevărat valet al Commediei dell’arte, ­mincinos, stupid şi viclean, neîndemânatic şi acrobat, se pune în serviciul unei femei deghizate în bărbat şi în cel al logodnicului acesteia, pe care ea îl credea mort. De aici, o cascadă de qui-pro-quo-uri şi de bufonerii.

Redactată în întregime în 1753, piesa este una dintre cele mai renumite ale autorului veneţian. Ea reprezintă un omagiu adus Commediei dell’arte şi un prim pas către reforma teatrului de comedie şi a artei dramatice, în ge­neral. ­Talentul lui Goldoni atinge marea virtuozitate când ­Truffaldino – reminiscenţă a servitorului din comedia antică şi care nu reuşeşte niciodată să mănânce pe măsura poftei sale – trebuie să servească de mâncare, într-un balet ameţitor, celor doi stăpâni în acelaşi timp.

Distribuție:

 • Arlecchino – Robert Neagoe
 • Beatrice – Oana Pisaroglu
 • Florindo – Ionut Stefan
 • Smeraldina – Laura Neagoe
 • Clarice – Elena Anghel
 • Pantalone – Mihai Galatan
 • Silvio – Vlad Matei  Ajder
 • Doctorul Lombardi – Liviu Petcu
 • Brighella – Ionel Durbala
 • Chelnerul – Razvan Placsiencu
 • Un hamal - Liviu Lupoica
 • Alt hamal - Bogdan Odagiu
 • Flavia Stan, Lucia Ioan, Florentina Musat, Bianca Anastasiu, Marian Condrea

Scenografie: Maria Dore,

Coregrafie: Oana Pisaroglu

Info: teatru.kappa.ro, port.ro, frumoasa-venetiana.blogspot.com

 

Tu ce parere ai?

(nu va fi publicata)

am citit si sunt de acord cu termenii si conditiile

anonim
anonim

Vineri, 26 Februarie 2010 @ 23:00

MULTE SALUTARI DIN ITALIA ,PERSONALULUI DE LA TEATRUL JEAN BART,FELICITARI TUTUROR ACTORILOR SI,MULTUMIRI DOMNULUI DORE SI COLABORATORILOR DUMNEALUI,CU RESPECT ,LILIANA

Raspunde-i

 

anonim
anonim

Joi, 9 Septembrie 2010 @ 23:01

caut de mult timp o melodie din timpul piesei de teatru "Arlecchino.Sluga la doi stapani"...este o piesa in lb franceza. mi-ati putea da titlul acelei piese? .. are un vers ceva de genu: "dans le rue de Paris"

Raspunde-i

 

Acorda-i o nota!
3.0
(13 voturi)
Pozitionare pe harta
Coordonate GPS

Latitudine: 45.176583155509825
Longitudine: 28.801292181015015

Coordonate GPS

 

 

Descopera orasul Tulcea si pe Facebook!