Casa Avramide, Muzee in orasul Tulcea

Orasul Tulcea pe Facebook Orasul Tulcea pe Twitter Orasul Tulcea pe YouTube Orasul Tulcea pe Google+ Google+

 

 

Ghid local

 

 

Casa Avramide

4.1 12

Publicat Joi, 4 Octombrie 2012

 

 

Salveaza in Foursquare
Casa Avramide vezi galeria de imagini

Monument de arhitectura, clãdirea muzeului a apartinut armatorului grec Alexandru Avramide, care sosea in orasul Tulcea pe la mijlocul sec. al XIX-lea, animat de o ambitie si o tenacitate ce aveau sa faca din el unul din cei mai instariti oameni din regiune. In jurul anului 1890, Avramide aduce doi mesteri italieni si le incredinteaza constructia unei case, pe care si-o dorea a fi un simbol al prosperitatii familiei sale. In scurt timp, casa amplasata in centrul orasului Tulcea, in fata Bisericii Sf. Nicolae, va deveni pentru localnici cea mai frumoasă cladire din oras.

Considerata locuinta de lux, Casa Avramide se remarca prin incaperile de la nivelul parterului bogat decorate cu stucatura pictata, plafoane pictate si prevazute cu usi in doua canate, cele doua fatade principale, dintre care una cu o scara monumentala din  mozaic de marmura si un pseudoportic de acces.

Dupa anul 1944 casa Avramide devine sediul Comitetului Democratic Grec. În data de 14 noiembrie 1949 se semneazã actul de nastere al Muzeului „Delta Dunarii”, a carui deschidere va avea loc la 1 Mai 1950, si va ocupa doua camere din actuala cladire, avand in patrimoniul sau 872 de obiecte si materiale complementare.

În perioada 1952-1953 in cadrul imobilului a functionat si Inspectoratul Scolar in cele doua camere ocupate pana la arestarea sa de Alexandru Avramide.

Anul 1957 este anul primei reorganizari a muzeului, dupa care, in 1959, se da in folosinta demisolul, unde se deschide o sectie de arheologie si una de etnografie, ce vor functiona pana in anul 1962.

La inceputul anului 1964, dupa construirea la demisolul cladirii bazinele pentru acvariu, alaturi de o colectie formata din 1500 de piese biologice si un ierbar voluminos, casa functioneaza in totalitate ca muzeu de stiintele naturii. Patrimoniul cultural actual al muzeului cuprinde colectii de botanica, entomologie, malacologie, preparate umede, ornitologie, mamologie și mineralogie, care insumeaza peste 65.000 de piese muzeale.

In prezent imobilul este inclus in proiectul „Restaurarea si reabilitarea a doua cladiri de patrimoniu din mun. Tulcea, incluse in circuitul turistic regional” si va prezenta aspecte din viata urbana a Tulcei de la sfarsitul sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea.

Prin realizarea acestui proiect se doreste evidentierea identitatii tulcene în cadrul identitatii regionale dobrogene. De asemenea complexul va avea si o componenta interactiva prin conectarea trecutului cu viitorul prin intermediul a diverse activitati cultural artistice.

Complexul, format din Casa Avramide si Muzeul de Arta (str. Grigore Antipa, nr. 2), va cuprinde:

 • expozitii de arta (pictua si sculptura) ale pictorilor români consacrati, precum ºi ale pictorilor in viata de pretutindeni;
 • ateliere de pictura si de gravura pentru copii si amatori;
 • expozitie de arta orientala;
 • expozitie de arta dobrogeana;
 • expozitie de arta ale minoritatilor;
 • concerte restranse de muzica, asociate unui eveniment cultural important;
 • lansari de evenimente culturale;
 • sesiuni de auditii muzicale si de vizionare filme;
 • Cafe-art (loc de dezbateri, de diseminare a informatiei din arta, de agrement);
 • centru de informare pentru turisti pentru promovarea valorilor istorice, culturale si religioase din judetul Tulcea.

Prin noul plan de amenajare expozitionala, dar si prin frumusetea si stralucirea ce-i va fi redata, Casa Avramide este cu certitudine unul din obiectivele culturale si turistice importante ale orasului Tulcea.

Adresa: strada Progresului nr. 32

Program de vizitare

 • Muzeul CASA AVRAMIDE:
  • MARȚI – DUMINICĂ între orele 12.00 – 20.00. LUNI ÎNCHIS.
 • CAFE ART CASA AVRAMIDE:
  • Marți – Duminică între orele 12.00 – 24.00 (Luni – închis)

 

Tu ce parere ai?

(nu va fi publicata)

am citit si sunt de acord cu termenii si conditiile

Doina Popa
Doina Popa

Marti, 4 Iunie 2013 @ 18:13

Excelenta intreprindere, plina de respect si demnitate. Multumesc si imbratisez oamenii care , cu dragoste, restaureaza comorile orasului. AM terminat Liceul Haret cu multi ani in urma si ma emotioneaza aceasta amintire-Casa A.. Pentru noi, copii, era magica......Va transmit toate gandurile bune ,voua, tulcenilor cu inima mare...

Raspunde-i

 

Acorda-i o nota!
4.1
(12 voturi)
Pozitionare pe harta
Vedere din strada

Casa Avramide

Vedere din strada
Coordonate GPS

Latitudine: 45.176988821348466
Longitudine: 28.80156536972811

Coordonate GPS

 

 

Descopera orasul Tulcea si pe Facebook!