Catedrala episcopala Sf. Nicolae, Lacase de cult in orasul Tulcea

Orasul Tulcea pe Facebook Orasul Tulcea pe Twitter Orasul Tulcea pe YouTube Orasul Tulcea pe Google+ Google+

 

 

Ghid local

 

 

Catedrala episcopala Sf. Nicolae

2.3 11

Publicat Sâmbãtã, 16 Iunie 2012

 

 

Salveaza in Foursquare
Catedrala episcopala Sf. Nicolae

În centrul oraşului, la întretăierea străzilor: Frumoasă, Babadag şi Progresului, vis-a-vis de fostul Muzeu ”Delta Dunării”, se află BISERICA SF. NICOLAE, catedrala Orasului Tulcea.

Construcţie monumentală, în stil bizantin şi în formă de cruce, domină prin măreţie împrejurimile, iar în zilele de sărbătoare existenţa i se face cunoscută pâna la mari depărtări prin sunetul deosebit de melodios al vestitelor sale clopote, turnate în Bavaria la 1882. De peste 140 de ani, Biserica Sf. Nicolae este martora tuturor că aici, pe meleagurile dobrogene, românii au fost în număr mare, iar între naţionalitaţile conlocuitoare – element predominant.

La o dată care nu se cunoaşte, dar anterioară cu mult anului 1862, în actuala curte a bisericii, pe locul unde există azi un monument comemorativ care indica locul Sfintei Mese, a fost ridicată de către credincioşii români refugiaţi din satul Beştepe, localitate satească înfloritoare astăzi, situată la la aproximativ 25 Km răsărit de Tulcea.

Din cauza deselor incursiuni făcute de bande de răufăcători basibuzuci şi într-o administraţie otomană descompusă, dinaintea anilor independenţei noastre naţionale – 1877 – creştinii români din satul amintit şi-au părăsit plaiurile natale şi, pentru o mai buna siguranţă, s-au stabilit în Tulcea, orăşel cu o viaţă economică şi administrativă mai organizată, care le garanta noilor veniţi mai multă siguranţă şi prosperitate. În exodul spre Tulcea, beştepenii şi-au luat cu ei bruma de agoniseală şi, ca pe cele mai de preţ, odoarele bisericuţei lor pe care au ridicat-o din lemn pe locul unde se află astăzi Biserica Sf. Nicoale.

Anul exact al construirii nu se cunoaşte, cert este însă că a existat o bisericuţă în care se slujea regulat, în limba româna, de către preotul Dimitrie Luca, de origine român transilvănean.

Catedrala a fost resfinţită la data de 6 decembrie 2009 de către Preasfinţitul Părinte Visarion înconjurat de un numeros sobor de preoţii şi diconi. 

În prezent la Biserică slujesc preoţii: Parohul Herţa Bogdan şi Preotul Ion Nicolae Sorin.

Site web: catedralasfnicolaetulcea.ro

 

Tu ce parere ai?

(nu va fi publicata)

am citit si sunt de acord cu termenii si conditiile

anonim
anonim

Luni, 7 Iunie 2010 @ 22:01

Biserica SF. NICOLAE ESTE A DOUA CASA PENTRU MINE> IMI SUNT DRAGI TOTI CU CARE LUCREZ> SPER CA DOMNUL NE VA DA INTELEPCIUNEA DE A FI MEREU ALATURI DE SEMENII NOSTRII. SA NE TRAIASCA PREOTII INTR-U MULTI ANI.

Raspunde-i

 

anonim
anonim

Luni, 7 Iunie 2010 @ 22:12

DACA NU AM FI GRABITI ZI DE ZI NE-AM FI OPRIT PUTIN DIN DRUM SI NE-AN FI INCLINAT DOMNULUI CU RESPECT CA NE-A DAT SA CUNOASTEM OAMENI PRECUM PREOTII DE LA CATEDRALA SF.NICOLAE. INVAT SA-L CUNOSC PE DUMNEZEU PRIN EI PENTRU CA MA-U AJUTAT PRIN FELUL LOR DE A FI SA NU MAI DEZNADAJDUESC. EU MA INCLIN DOMNULUI CU RESPECT PENTRU SALVAREA MEA. G.CRIS.

Raspunde-i

 

renegatu'
renegatu'

Miercuri, 12 Ianuarie 2011 @ 01:40

Cand o sa mai scapam fratilor de "USCATURILE" astea din sanul BOR. Acum cred ca este mai mare nevoie de un sindicat al preotilor ptr ca acesti episcopi nu se vor mai apleca prea curand asupra problemelor si necazurilor pe care le intampina preotii de mir de la sate si din parohiile sarace. Va pun la dispozitie o adresa de e-mail la care sa-mi trimiteti cateva sugestii cu referire la infiintare unui nou sindicat al personalului clerical si neclerical din cadrul BOR, care sa se se ocupe de problemele preotilor si cantaretilor bisericesti, la nivel national: parohiisarace@yahoo.com

Raspunde-i

 

Acorda-i o nota!
2.3
(11 voturi)
Pozitionare pe harta
Vedere din strada

Catedrala episcopala Sf. Nicolae

Vedere din strada
Coordonate GPS

Latitudine: 45.17686298640229
Longitudine: 28.802032470703125

Coordonate GPS

 

 

Descopera orasul Tulcea si pe Facebook!