Biserica Buna Vestire, Lacase de cult in orasul Tulcea

Orasul Tulcea pe Facebook Orasul Tulcea pe Twitter Orasul Tulcea pe YouTube Orasul Tulcea pe Google+ Google+

 

 

Ghid local

 

 

Biserica Buna Vestire

4.0 8

Publicat Sâmbãtã, 16 Iunie 2012

 

 

Salveaza in Foursquare
Biserica Buna Vestire

Biserica "Buna Vestire" din municipiul Tulcea este una dintre cele mai vechi biserici din nordul Dobrogei.

Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh obstea de pe teritoriul de azi al parohiei a inceput constructia bisericii. Lucrarile constructiei au fost conduse de arhitectul Stefan Dopron si terminate in anul 1854. Biserica nu este ctitorie, fondurile necesare construirii ei s-au realizat din daniile crendiciosilor.

Din monografie Eparhiei Dunarii de Jos, intocmita de preotul Anghel Constantinescu, fost revizor eparhial, se confirma slujirea la aceasta biserica a episcopilor Dionisie si Nichifor Carpaton iar din lucrarea editata de Arhiepiscopia Tomisului si a Dunarii de Jos "De la Dunare la Mare" se afirma ca dupa desfiintarea Mitropoliei Proilaviei, cu sediul la Braila, s-a infiintat o noua Mitropolie (Arhiepiscopie) cu sediul la Tulcea. Primul titular cunoscut al Mitropoliei de la Tulcea a fost Panaret, fost episcope al Ecumeniei (in Anatolia). Urmasul acestuia a fost Dionisie, ales la o data ce nu se cunoaste. In jurul anilor 1877-1878 la conducerea eparhiei era Mitropolitul Nichifor Carpaton. Acest lucru reiese din pastoralele sale adresate credinciosilor. Urmasi ai acestuia nu se mai cunosc, cid oar numele preotului roman Vasile Clasachis, care si-a inceput pastoratia in anii 1918-1919, pana la 27 august 1946. de la aceasta data biserica "Buna Vestire" a fost deservita de preoti din orasul Tulcea pana in anul 1974. In anul 1974 Biserica "Buna Vestire" a devenit parohie a Bisericii Ortodoxe Romane.

Primul paroh al acestei biserici a fost preotul Gheorghe Spanu, care a slujit pana in anul 1984, 9 octombrie. Incepand cu decembrie 1984 parohia "Buna Vestire" din municipiul Tulcea este deservita de preotul paroh Gavrila Dumitru. Din anul 1985 si pana in anul 1988 s-au executat lucrari de reparatii interioare si exterioare, iar intre anii 1988-1989 biserica a fost pictata de catre Virginia Videa si Gheorghe Zaharia, in zilele Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Dr. Antim Nica al Domisului si al Dunarii de Jos, preot paroh fiind Gavrila Dumitru. Resfintirea bisericii s-a facut la 25 martie 1990, in urma lucrarilor de reparatie si pictura. Sfintirea a fost savarsita de Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Lucian al Tomisului, fiind inconjurat de un sobor de preoti si diaconi si un numar mare de credinciosi.

Intre anii 1990-1992, in biserica s-au executat urmatoarele lucrari: a fost montat mosaic Venetian, s-au procurat strain, iconostase si o centrala termica si s-au restaurant clopotele. Fondurile necesare pentru toate aceste lucrari s-au realizat din contributia benevola a credinciosilor. In present la Biserica "Buna Vestire" slujesc: Preot Gavrila Dumitru, parohul acestui locas, Preot Strat Ionel si Preot Biotan Ilie.

In fiecare miercuri si vineri se oficiaza slujbele: Utrenia, Sf. Liturghie si Taina Sf. Maslu. In sambetele de peste an se savarsesc: Utrenia, Sf. Liturghie, ridicarea parastasului, botezuri, cununii, iar seara se savarseste vecernia. In duminici si sarbatori: in ajun slujba vecerniei cu litie, iar a doua zi Utrenia, Acatist si Sf. Liturghie. In fiecare duminica seara se savarseste slujba vecerniei care este insotita intotdeauna de cuvant de zidire duhovniceasca.

Articol propus de Toma Radu

 

Tu ce parere ai?

(nu va fi publicata)

am citit si sunt de acord cu termenii si conditiile

Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!

Acorda-i o nota!
4.0
(8 voturi)
Pozitionare pe harta
Vedere din strada

Biserica Buna Vestire

Vedere din strada
Coordonate GPS

Latitudine: 45.177033657353874
Longitudine: 28.80018174648285

Coordonate GPS

 

 

Descopera orasul Tulcea si pe Facebook!