Apa si focul in cultura populara – Obiceiuri de primavara , Expozitii in orasul Tulcea

Orasul Tulcea pe Facebook Orasul Tulcea pe Twitter Orasul Tulcea pe YouTube Orasul Tulcea pe Google+ Google+

 

 

Ghid local

 

 

Apa si focul in cultura populara – Obiceiuri de primavara

5.0 7

Publicat Sâmbãtã, 16 Iunie 2012

 

 

Salveaza in Foursquare
Apa si focul in cultura populara – Obiceiuri de primavara vezi galeria de imagini

Muzeul de Etnografie și Artă Populară vă așteaptă să vizitați expoziția ”Apa si focul in cultura populara – Obiceiuri de primavara” deschisă în lunile februarie și martie 2011. Expoziția poate fi vizitată în fiecare zi, între orele 08:00 - 16:00. Coordonatorul expoziției este domnul Alexandru Chiselev, muzeograf II în cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.

Despre primăvară s-a vorbit întotdeauna ca despre un anotimp al reînvierii naturii și reluării unor activități esențiale (precum viticultura, agricultura, creșterea animalelor). Această expoziție încearcă să prezinte un aspect mai puțin cunoscut al primăverii: sacrificiul. Pentru ca noul an să renască era necesară o moarte mai mult sau mai puțin simbolică: a porcului și viței de vie pe 1 februarie (Anul Nou Viticol), a mucenicului/pâinii pe 9 martie (Anul Nou Agrar), a peștelui pe 17 sau 25 martie (Anul Nou Piscicol), a mielului pe 23 aprilie (Anul Nou Pastoral). Aceste sacrificii se realizau în prezența focului și a apei (acestea fie purifică, fie ucid elementul sacrificat). De aceea în acest demers expozițional prezentăm vizitatorilor și reflexii ale miturilor apei şi focului din ceremonialul obiceiurilor de primăvară (Trifănitul Viilor, Pornirea Plugului, Ziua Peștelui, Retezatul Stupilor, Sângiorz).

De la cosorul ce taie prima coardă de viță și până la teascul ce zdrobește strugurii, în prima secvență expozițională este prezentat de fapt drumul vinului, marcat de credințe arhaice, practici magice dar și de aspectele economice intrinseci vieții tradiționale.

Următoarea secvență expozițională prezintă drumul pâinii, poate cel mai complex scenariu ritual din cadrul calendarului popular. Acesta începe cu un sacrificiu violent, cel al grâului de anul trecut (de Mucenici), continuă cu practici de asigurare a belșugului și îndepărtare a pericolelor din ogoare (dintre care vom aminti doar legarea magică a ciocului păsărilor și ritualurile de tipul Caloianului sau Paparudei) și se termină aparent printr-o moarte simbolică, cea a spicelor (în timpul secerișului). Acesta este însă numai ciclul vegetativ.

A 3-a secvență expozițională reconstituie practicile Anului Nou Piscicol, sărbătorit fie de Alexii (17 martie – Ziua Peștelui), fie de Sfântul Andrei Mrejarul la Blagoveștenie (25/26 martie). Cei care sărbătoreau începutul sezonului piscicol de Alexii erau marcați de interdicții alimentare (post negru toată ziua), urmând secvența sacrificiului – ingerarea unui pește viu.

Focul deține un rol esențial în purificarea oamenilor și animalelor, în prepararea alimentelor rituale (colacii de Sângiorz). Apa apare ca agent de purificare (practica udării sau stropirii), iar metamorfozată în vin roşu amestecat cu pelin devine băutură rituală.

Vă invităm să descoperiți și celelalte trei secvențe vizitând expoziția ”Apa si focul in cultura populara – Obiceiuri de primavara ”.

Preț intrare:

  • copii - 3 lei
  • adulți - 6 lei
  • taxă foto - 15 lei
  • taxă video - 30 lei

 

Tu ce parere ai?

(nu va fi publicata)

am citit si sunt de acord cu termenii si conditiile

Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!

Acorda-i o nota!
5.0
(7 voturi)
Pozitionare pe harta
Vedere din strada

Apa si focul in cultura populara – Obiceiuri de primavara

Vedere din strada
Coordonate GPS

Latitudine: 45.17946509574417
Longitudine: 28.805835843086243

Coordonate GPS

 

 

Descopera orasul Tulcea si pe Facebook!