Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar, supus dezbaterii publice, Stiri Social

Orasul Tulcea pe Facebook Orasul Tulcea pe Twitter Orasul Tulcea pe YouTube Orasul Tulcea pe Google+ Google+

 

 

Stiri » Social

 

 

Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar, supus dezbaterii publice

Marti, 18 Martie 2014

4.9 5 1

 

Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar, supus dezbaterii publice

Un document propus de Ministerul Educatiei si aflat acum in dezbatere publica prevede reguli stricte in ceea ce priveste relatia dintre profesori si elevi, profesori si parinti, precum si activitatile interzise in unitatile de invatamant.

Potrivit proiectului Codului de etica pentru invatamantul preuniversitar, in relatiile cu elevii, cadrele didactice au obligatia de a respecta mai multe norme de conduita, sa ii supravegheze permanent pe elevi pe parcursul activitatilor de la scoala si sa asigure protectia fiecarui elev prin denuntarea formelor de violenta fizica exercitate asupra acestora, a oricarei forme de discriminare, abuz, neglijenta sau de exploatare a elevilor. Codul Etic prevede „interzicerea agresiunilor fizice si tratamentelor umilitoare, sub orice forma, asupra elevilor, interzicerea hartuirii sexuale si a relatiilor sexuale cu elevii, inclusiv a celor consensuale si exclude oricare forma de abuz sexual, emotional sau spiritual".

Meditatiile pentru proprii elevi sunt interzise

Sunt de asemenea interzise activitatile care genereaza coruptie, cum ar fi: fraudarea examenelor de...

Citeste mai multe in Obiectiv

Tu ce parere ai?

(nu va fi publicata)

am citit si sunt de acord cu termenii si conditiile

Toma Radu
Toma Radu

Miercuri, 19 Martie 2014 @ 09:20

Pot exista o mie de coduri scrise, dacă nu se respectă nimic! Ţin minte că şi pe vremea copilăriei mele exista celebrul "Cod al eticii şi echităţii socialiste" - rahat pe praştie, că erau părinţi ce duceau acasă mai ales învăţătoarelor (dar şi profesorilor) cadouri grase (covoare, casetofoane, servicii de vase, tablouri etc. - mă rog, nu şi plasme şi laptopuri, că nu existau pe atunci!) şi copiii lor primeau 4 pe caiet şi 10 în catalog. Am propria experienţă cu învăţătoarea mea din clasa I. (Dacă citeşte cumva ce-am scris, să ştie că n-am uitat!!!) Unde era etica şi echitatea?...
Acum, când corupţia este mult mai mare decât atunci, deoarece banul este la putere, ce să ne aşteptăm să se respecte Codul de etică?...
Eu nu zic că nu e bine să existe aşa ceva. E foarte bine! Dar să se şi pună în practică! Or, atâta timp cât corupţia se manifestă de la şeful statului până la femeia de serviciu, nu ştiu în ce măsură în şcoli se vor putea respecta norme etice...
Cred că lucrul cel mai important este calitatea umană, care, din păcate, adesea lasă foarte mult de dorit....
Dar să dea Dumnezeu ca acest nou Cod de etică să dea rezultate bune în toate şcolile din ţară!....

Raspunde-i

 

Popescu Victor
Popescu Victor

Duminicã, 30 Martie 2014 @ 12:11

PENTRU UN PROIECT DE TARA
( A )
MOTTO : Fiecare are dreptul fundamental la propriul succes sau la propria ratare
DEDICATIE : Pentru cei care au un simt al umorului
PROPUNERI PENTRU
UN ÎNVATAMANT PREUNIVERSITAR ROMANESC
=PRINCIPII SI REPERE ORGANIZATORICE=
Principiul de baza : Promovarea claselor se va realiza pe baza prezentei la ore (prezenta min . 80% la fiecare "materie de studiu" ) .

GRADINITA :

* La gradinita NU se vor desfasura activitati legate de procesul de invatamant . Se trec
gradinitele de la sistemul de invatamant la sistemul de asistenta sociala .

ÎNVATAMANT :

* ARIA CURRICULARA

(1) Clasele I – IV : Lb . romana , Matematica , Lb . materna (optional , pentru minoritatile nationale) .
(2) Clasele V – VIII : Lb. Romana , Matematica , Informatica , 2 lb. Straine , Dirigintie
(3) Clasa a IX – a ( Licee Teoretice si Licee de Arte si Meserii ) : Lb. Romana , Matematica, Informatica , 2 lb. Straine , Dirigintie
(4) Clasele X – XII ( Licee Teoretice ) : Lb. Romana , Matematica , Informatica , 2 lb. Straine , Dirigintie , la care se adauga 2 materii optionale în limita a 4 ore saptamanal
(5) Clasele X – XIII (Licee de Arte si Meserii) : Lb. Romana , Matematica , Informatica , 1 Lb. Straina , Dirigintie , la care se adauga 2 materii de specialitate optionale în limita a 4 ore saptamanal .
Se studiaza o singura lb . straina spre deosebire de liceele teoretice , unde se studiaza 2 lb . straine.Diferenta de ore de studiu poate fi utilizata de elevii liceelor de arte si meserii pentru studiul unei materii optionale ( alta decat cele de specialitate ) , care sa ofere sansa sustinerii examenului de admitere în învatamantul superior în conditii similare cu elevii liceelor teoretice.
Elevii pot sustine examenul de admitere in invatamantul superior atat dupa promovarea clasei a XII- a cat si dupa promavarea clasei a XIII- a.
(6) Clasa a XIII – a ( Licee de Arte si Meserii ) : va fi dedicata exclusiv studiului practic al celor doua materii de specialitate .
La sfarsitul clasei a XIII – a se elibereaza Diploma de Calificare , în baza prezentei la ore , conform criteriului de promovabilitate .

* NUMARUL ORELOR DE STUDIU

Saptamana de studiu : de luni pana vineri
(1) Clasele I – IV : 4 ore/zi
(2) Clasele V – VIII : 5 ore/zi
(3) Clasele IX – XII : 4 ore/zi pentru aria curriculara obligatorie , la care se adauga 4 ore saptamanal pentru cele 2 materii optionale
(4) Clasa a XIII –a ( Licee de Arte si Meserii ) : 8 ore/zi ( luni – joi ) si 6 ore/zi ( vineri )

* CRITERIUL DE PROMOVABILITATE

Promovarea claselor se va realiza pe baza prezentei la ore (prezenta min . 80% la fiecare "materie de studiu" ) .
Pentru o prezenta de sub 80 % la oricare din disciplinele scolare ,se declara starea de repetentie .
Nu se iau în considerare absentele cauzate de calamitati naturale ( cutremur , inundatii , etc . ) declarate ca atare de autoritatile locale ( primarii ) , perioadele de spitalizare , greva .
Repetarea claselor se face pe baza de taxa .

* VERIFICAREA CUNOSTINTELOR

- Fara lucrari de verificare a cunostintelor în clasa I
- Clasele II – VIII : maxim 2 lucrari de verificare a cunostintelor per trimestru , la cererea scrisa a parintilor ( tutorilor ) pentru clasele II – VIII si la cererea scrisa a elevilor pentru clasele IX – XII .
- Continutul lucrarilor se stabileste la începutul anului de catre cadrul didactic si vor fi aprobate de inspectoratul scolar .
Aprecierea lucrarilor va cuprinde o nota generala( privind cunostintele specifice ) si o caracterizare a gradului de întelegere a obiectivelor fiecarei materii de studiu . Un exemplar al lucrarilor se arhiveaza la scoala , un alt exemplar va fi înmanat parintelui (tutorelui ) sau elevului, dupa caz , pe baza de semnatura . Analiza lucrarilor se va face individual (confidential ) cu fiecare elev în parte , iar la clasele II – VIII si în prezenta parintilor( tutorilor ) .
- Toate lucrarile de verificare se vor sustine numai în scris , inclusiv lucrarile pentru examenele de admitere (pentru clasa a IX-a si admiterea în învatamantul superior ) .

* EXAMENE

- Înscrierea în clasele I si V se face fara examen .
- Admiterile în clasa a IX-a si în învatamantul superior se vor organiza NUMAI pe baza de examen , indiferent de forma de învatamant , de stat sau particular , pe baza de subiecte unice .
- Pentru admiterea în liceu se întocmesc subiecte si se sustine examen pentru toate materiile de studiu : Lb . Romana , Matematica , Informatica , 2 lb. Straine , Lb . Materna ( pentru minoritatile nationale , optional ) . Se pastreaza metodologia de completare a locurilor pe baza repartitiei informatice , centralizate , pe baza de optiuni
- Probele de aptitudini pentru licee si/sau facultati ( muzica , sport ,etc . ) se organizeaza în prima luna de la începutul anilor terminali ( clasa a VIII – a , respectiv clasa a XII –a ) .
- Bacalaureatul – in forma actuala – se desfiinteaza.OBS.: Cui foloseste Bacalaureatul ?
In fiecare an, la sfarsitul anului scolar(începand cu clasa a IX-a) se organizeaza o sesiune de verificare(asemanatoare Bacalaureatului actual) a capacitatii elevilor de cuprindere a materiilor de studiu.Înscrierea elevilor pentru verificare este optionala, in cererea respectiva mentionandu-se materia(materiile) pentru care se doreste verificarea.Verificarile se fac numai in forma scrisa.
Testele vor fi elaborate de comisii la nivel national.Elevul va avea, astfel, posibilitatea de a-si compara rezultatele la testele locale(la clasa) cu cele de nivel national.
Si in acest caz, esentiala este asigurarea posibilitatii si nu a obligativitatii elevului de a avea acces la cele mai avansate teste de evaluare; elevul va participa numai la acele probe la care doreste sa fie testat(notele fiind proprietatea si beneficiul elevului).
- Învatamantul Superior : Examenul de admitere ( probele de cunostinte ) va consta din sustinerea de probe scrise la maximum 3 materii nominalizate de fiecare facultate în parte (2 materii din aria curriculara obligatorie , iar a 3 –a la din afara ariei curriculare obligatorii , specifica fiecarei facultati ) .* ALTE DISPOZITII

(1) Clasa I începe la împlinirea varstei de 7 ani .
(2) Activitatea scolara în ansamblu va fi completata ( corectata ) cu prevederi ale UE , obligatorii pentru tarile membre , în limita a maxim 20% din volumul ariei curriculare , fara a se depasi numarul maxim de ore/zi.
(3) Orele de dirigintie se vor desfasura la clasele V – XII pe baza unor teme propuse de elevi , altele decat cele care sa aminteasca de programa scolara . Temele vor fi propuse la inceputul fiecarui trimestru .
(4) Regulamentele de ordine interioara vor functiona numai dupa aprobarea comitetului de parinti .
(5) Învatamant obligatoriu : clasele I - IV ( învatamant primar ) . Nefrecventarea invatamantului primar atrage dupa sine suspendarea drepturilor cetatenesti ale parintilor ( tutorilor ) . Suspendarea drepturilor va fi declansata de primarie , pe baza comunicarii prezentei la ore de catre director , in anul imediat urmator nefrecventarii anului de studiu .
Învatamant gratuit : clasele I – XIII , cu exceptia repetarii anului scolar din cauza absentelor.
(6) Minoritatile nationale : studiul lb . materne se desfasoara optional , suplimentar fata de programa obligatorie .
(7) Învatamantul se organizeaza pentru cursuri de zi .
(8) Studiul materiilor optionale se poate desfasura în licee diferite , la sch . II sau I , in opozitie cu studiul materiilor obligatorii . Optiunea privind studiul materiilor optionale se face la sfarsitul clasei a IX –a . În clasa a IX – a se vor studia ofertele educationale pentru liceu si invatamintul superior . Ofertele institutiilor de învatamant superior ( atat învatamantul de stat cat si cel particular ) vor fi facute cunoscute cu 4 ani înainte de organizarea examenelor de admitere si nu mai pot fi modificate pentru un ciclu liceal . Ofertele vor cuprinde si conditiile de organizare a examenelor de admitere si vor fi publicate în reviste ale universitatilor finantate din bani publici .
(9) Liceele vor fi dotate cu cabinete medicale si de psihologie proprii . Elevii vor fi testati psihologic , inclusiv in ceea ce priveste orientarea profesionala . Testele medicale si cele psihologice se vor efectua obligatoriu începand cu clasa a IX – a si vor avea caracter confidential Rezultatele testelor pot fi cunoscute numai de medic ( psiholog ) , elev , parinte ( tutore ) si director .
(10) EVALUAREA activitatii cadrului didactic se va face anual de catre comitetul de parinti , director, inspectorat , primarie , conform unui sistem elaborat... Exemplu :
(a) nota comitet de parinti = 51%
(b) nota director = 20%
(c) nota inspectorat = 20%
(d) nota primarie = 9%
....................................................
Ocuparea catedrelor se face prin concurs .
(11) În învatamantul de stat , se interzic orice contributii sub forma materiala , baneasca , cadouri, sponsorizari . Primirea de foloase materiale , sub orice forma , în orice ocazie si în orice conditii , de catre cadrele didactice va fi sanctionata cu desfacerea contractului de munca .
(12) Se desfiinteaza materiile alternative . Programa scolara obligatorie va cuprinde materii cu continut unic pentru toate formele de învatamant , de stat sau particular .
(13) Pentru elevii care doresc sa obtina o diploma de bacalaureat dupa terminarea studiilor liceale, bacalaureat organizat in conformitate cu cerintele internationale,se poate organiza un astfel de examen (in centre de examinare stabilite in prelabil) numai dupa ce elevul care solicita examinarea face dovada ca a platit atat costul examenului de bacalaureat,cat si costul scolarizarii celor XII (XIII) ani de studiu .
La toata lumea , sanatate !

Raspunde-i

 

Acorda-i o nota!
4.9
(1 voturi)

 

 

 

 

Descopera orasul Tulcea si pe Facebook!