Răsfoiam, într-o scurtă pauză, ghidul local tipărit al lui Leo, Acces Nelimitat. Printre paginile sale am dat și de o casetă ce încearcă să promoveze un proiect interesant, aș zice eu…

Deși în Tulcea nu sunt munți foarte mari, iată că există totuși un alpinist care, împreună cu echipa sa, dorește să cucerească cele mai înalte vârfuri montane ale planetei. Ion Boncea este un Tulcean care a mai avut experiențe montane la altitudini mai mari de 4000 m și care încearcă acum să ajungă pe Vârful Aconcagua, la o înălțime de 6962 m, situat în Anzi, Argentina.

Expediția se derulează pe o perioadă de 4 săptămâni, în intervalul ianuarie – februarie 2010. Din păcate, acest proiect nu poate prinde viață fără implicarea sponsorilor, de aceea oricine dorește să se implice financiar în acest proiect poate obține mai multe detalii la numărul de telefon 0744.698.099

Expediția ”Aconcagua 2010” – 6962 m:

  • Eugen Frâncu
  • Floriana Boghez
  • Ion Boncea
  • Camelia Vârșescu
  • Valentin Tudosescu

Aconcagua, în original în spaniolă, Cerro Aconcagua, se găseşte în Argentina şi este simultan cel mai înalt munte din ambele Americi, din emisfera sudică, precum şi cel mai înalt munte din afara Asiei şi unul din Cele şapte vârfuri importante ale lumii, fiecare dintre ele fiind cel mai înalt al continentului sau al sub-continentului din care face parte.

Muntele are o serie de gheţari, dintre care cei mai masivi sunt Gheţarul polonezilor (conform Glaciar de los polacos) şi Gheţarul englezilor (conform Glaciar de los inglesos).

În termeni montani, Aconcagua este un munte realtiv uşor de urcat, dacă se foloseşte ruta nordică, cea care este considerată a fi cea “normală”. Deşi efectele de altitudine sunt severe (presiunea atmosferică pe vârf este 40 % din presiunea atmosferică de la nivelul mării) totuşi nu este necesară folosirea oxigenului suplimentar. Recordul pentru ruta nordică a fost stabilit în 1991, fiind de 5 ore şi 45 de minute.

Mai multe informații și detalii se pot găsi pe site-ul oficial, dedicat acestui vărf

Foto: Sergio Schmiegelow, 2005

Update: site-ul oficial aconcagua2010.ro

PS: Leo, am modificat pe ici pe colo textul tău, sper că e ok :)

PS2: Leo, în revistuță, anul în care se desfășoară evenimentul este un pic greșit :( ianuarie – februarie 2010 nu 2009…

 

Articol scris de Liviu Hariton gravatar

 

Site: http://www.liviuhariton.com
Mi’s Liviu din ’79 (1979) încoace şi numărătoare continuă… De prin 2001 a început să mă intereseze cum se mişcă lucrurile pe net (ad-literam). Sunt tulcean si ma mandresc cu orasul meu :) Citeste toate articolele scrise de Liviu Hariton (116)

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!