Dupa cum training-urile de instruire s-au facut, iar iarna si-a mai pierdut din putere am decis sa ne punem pe treaba, dar nu inainte da a realiza urmatoarea actiune.

Sâmbătă, 20 februarie 2010, Centrul European pentru Diversitate si Centrul Ecoturistic “Delta Dunarii” a organizat actiunea “Întâlnire cu Tulcea Veche“, gandita ca un prilej de intalnire si cunoastere intre echipa implicata in proiectul “Redescopera-ti Orasul!” si persoane care au ca domeniu de activitate sau de preocupare Tulcea de azi si de altadata.

In prima parte a acestei actiuni, Lidia Vasile ne-a prezentat proiectul, iar Ioana Ichim unul din voluntarii noi ne-a spus impresia ei despre proiect si despre ce s-a intamplat pana acum.

Ne-au fost alaturi persoane avizate în domeniu precum muzeografi, bibliotecari, arhitecti, arheologi, autori de ghiduri cu Tulcea Veche si organizatori de expozitii cu aceeasi tema, care ne-au convins de sprijinul dumnealor pentru derularea proiectului nostru. Am remarcat in schimb lipsa reprezentantilor autoritatii locale, invitati la eveniment, dar care nu ne-au onorat cu prezenta; speram sa o faca la urmatoarele actiuni pe care le vom mai organiza.

Membrii si voluntarii înscrisi în proiectul “Redescopera-ti orasul !” au pregatit o prezentare cu tot ceea ce s-a întreprins pâna acum si ceea ce urmeaza în continuare, respectiv munca asidua pentru realizarea ghidului de promovare a Tulcei de altadata ramase inca in picioare, obiectivul proiectului nostru.

Ni s-a spus, de asemenea, ca în fond, nu avem finalitate, daca ne rezumam doar la editarea unui simplu ghid; …proiectul trebuie sa ia amploare, sa implice mai multi factori si sa constribuie practic in final la imbunatatirea starii acestor cladiri.

Suntem constienti ca munca de reconsolidare -reconstructie a acestor edificii necesita un consum impresionant de forte si o actiune conjugata din partea mai multor factori. Initiativa unui grup de tineri de a ameliora aceasta stare de fapt, de degradare istorica a orasului în care traiesc, de a constientiza cetatenii sa arunce “un ochi” peste veacuri, când Tulcea era un centru cultural multietnic si cosmopolit, debordant al unui farmec aparte, nu este decât un prim pas din demersul mai amplu pe care il intentionam. Deocamdata urmarim sa atragem atentia asupra acestui aspect si sa sensibilizam persoane care au, prin lege, atributiuni în domeniu, din sfere mai înalte.

In cea dea doua parte am vizualizat o interesanta proiectie de fotografii din colectia personala a d-lui Dan Arhire.

Atmosfera generala la eveniment a fost una de nostalgie pentru “epoca de aur” a unei Tulci neschinghiuite de buldozerele comuniste. S-au adus fotografii din colectii personale cu orasul de altadata, s-a dezbatut si s-a povestit mult. Am auzit pretutindeni frânturi de amintiri, în discutii, care erau modele vremii, unde se ascundeau baietii de liceu sa fumeze sau care era atmosfera de la cârciuma Ciresica, ori de la casa Babei Oxana, subiecte tabu pe care anii le readuc în discutie între cunoscatorii acelor vremuri… sunt detalii aparent minore, scene de viata care contureaza imaginea autentica a unui oras pierdut în timp…

Câti dintre tinerii tulceni stiu oare ca actualul “club de fite” în care ies în week-enduri e de fapt Palatul Pescariilor, construit cu banii obtinuti de pescarii din Delta din vânzari de stuf, asa cum am aflat noi sâmbata?

Cu ocazia actiunii “Intalnire cu Tulcea veche” am contabilizat si noi, cei implicati in proiect, activitatile de pâna acum, punând totul în balanta. Nu suntem nici la jumatatea proiectului si mai avem atât de multe de aflat despre Tulcea Veche. Ne-am convins pe deplin de asta, sâmbata.

Mai multe despre proiectul “Redescopera-ti Orasul!” pe redescoperatiorasul.eudivers.ro

NOTĂ: textul prezentat mai sus este preluat ca atare dintr-un material pus la dispoziție de către Asociatia Centrul European pentru Diversitate

 

Articol scris de Liviu Hariton gravatar

 

Site: http://www.liviuhariton.com
Mi’s Liviu din ’79 (1979) încoace şi numărătoare continuă… De prin 2001 a început să mă intereseze cum se mişcă lucrurile pe net (ad-literam). Sunt tulcean si ma mandresc cu orasul meu :) Citeste toate articolele scrise de Liviu Hariton (116)

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!