Racirea vremii aduce cu sine, invariabil, explozia cazurilor de viroze respiratorii. Pacientii incep sa umple cabinetele medicale, dar marea majoritate prefera din varii motive sa mearga la farmacie. Fara un consult medical prealabil.

De cele mai multe ori, asa cum ne-a obisnuit “democratia” postdecembrista, pacientul ajuns in farmacie CERE un anume medicament. Pentru ca pacientul stie mai bine decat purtatorul halatului alb ce ii trebuie. Daca ar cere un paracetamol sau o aspirina, medicamente aparent banale, hai sa zicem ca nu ar fi o problema atat de mare. Sa zicem, desi nu e chiar asa…

Dar de cele mai multe ori, pacientul opteaza direct pentru antibiotic…

Ca sa ducem discutia mai departe trebuie sa facem intai niste precizari.

Virozele sunt boli provocate de virusuri. Nu de bacterii, nu de coci, nu de alte microorganisme. Virusurile nici macar nu sunt organisme vii. Ele sunt o macromolecula de ARN ( Acid RiboNucleic), de regula invelita intr-o capsida. Adica sunt informatie genetica, nu celula vie.

Antibioticul este acea substanta semisintetica sau sintetica ce are capacitatea, dupa cum arata si numele, de a omora microorganismele patogene. Antibioticele nu pot omora ceva ce nu este viu. NU au actiune asupra virusurilor, deci a administra antibiotice intr-o viroza este un non-sens.

Virozele netratate evolueaza insa destul de rapid si organismul gazda devine vulnerabil la microorganismele patogene (cauzatoare de boli). Rapid, dintr-o viroza ignorata sau prost tratata putem sa devenim candidati siguri la o infectie respiratorie mai mult sau mai putin grava, de la bronsita, amigdalita, faringita pana la o pneumonie suficient de serioasa incat sa ne trimita in spital.

Virozele simple, necomplicate cu infectii de alta natura, se trateaza simptomatic de regula. Adica tratam starile de disconfort cauzate de boala: febra cu antipiretice de tipul aspirina, paracetamol (de preferat efervescente sau pulbere pentru solutii buvabile, intrucat absorbtia este mult mai rapida decat in cazul comprimatelor si automat latenta de actiune mai mica, deci efectul se instaleaza mai repede) sau ibuprofen, tusea seaca, iritativa cu antitusive ( Stodal sirop sau comprimate – unul dintre putinele antitusive care se pot elibera fara reteta ). NU administrati in tusea seaca medicamente expectorante sau mucolitice pentru ca acelea sunt destinate tusei productive! Acestea le puteti lua abia in momentul in care apare mucus ce trebuie eliminat. Avantajul Stodalului este ca merge pe ambele tipuri de tuse, deci tratamentul poate fi continuat si dupa aparitia expectoratiei.

Durerile de cap apar si ele in simptomatologia virala. Ele ar putea ceda in urma aspirinei, paracetamolului sau ibuprofenului pe care le-am luat pentru febra. Ne mai confruntam cu obstructie nazala ( nas infundat ) si deseori cu stari de greata sau voma. Ca urmare vom apela la picaturi nazale sau spray-uri nazale si la cat mai multa vitamina C.

Mare parte dintre substantele acestea le gasim in asociatii antigripale de tipul “Fervex”, “Coldrex”, “Nurofen Raceala si gripa”, “Modafen” etc. Daca optam pentru una dintre aceste combinatii nu trebuie sa mai luam suplimentar si paracetamol sau ibuprofen, care deja exista in medicament, pentru ca riscati o supradozare care va va amplifica starea de disconfort. In mod normal, in cazul virozelor simple, tratamentul dureaza maxim 4 zile, timp in care ar trebui sa observam o imbunatatire evidenta a starii de sanatate. Daca dupa doua zile de tratament starea noastra de sanatate nu este in mod cert mai buna, e cazul sa mergem neaparat la medic.

Din pacate insa, virozele respiratorii nu apar decat in cazuri destul de putine in stare necomplicata. In marea majoritate a cazurilor, mai ales la pacienti cu sistem imunitar deprimat, virozele sunt insotite de infectii microbiene. Acesta este motivul pentru care medicul recomanda uneori tratament simptomatic asociat cu antibiotic. Cu foarte putine exceptii, tratamentul cu antibiotic se urmeaza minim 5 zile, de preferat 7. Uneori se asociaza cu probiotice pentru a preveni eventualele dismicrobisme intestinale care ar putea cauza diaree.

Ideal ar fi sa consultam un medic inainte de a incepe un tratament.

Ideal ar fi sa PREVENIM imbolnavirea prin metode la indemana oricui: spalatul mainilor cat mai frecvent, imbracaminte adecvata anotimpului, hrana echilibrata, odihna suficienta, cat mai multe vitamine naturale si in special vitamina C din fructe si legume proaspete, izolarea bolnavului si evitarea contactelor cu el sau cu focarele de infectii respiratorii.

E mai ieftin si mai sanatos sa previi decat sa tratezi.

Sanatate!

 

 

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!