În cursul lunii mai 2011, Inspectoratul General al Poliţiei Române prin intermediul structurilor de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii de la nivelul fiecărui judeţ realizează campania de prevenire a ponografiei infantile pe internet “Tu cui dai accept”.

Campania preventivă face parte din cadrul Proiectului iniţiat de Poliţia Română şi Poliţia Norvegiană, intitulat “Dezvoltarea capacităţii de prevenire şi investigare a cazurilor de pornografie infantilă pe internet”, proiect susţinut financiar prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.

Conceptul campaniei:

Pentru o bună conturare a publicului ţintă, cât şi a celui mai explicit concept de comunicare, specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii au realizat o cercetare sociologică în care au fost chestionaţi 905 elevi din 46 de şcoli şcoli din întreaga ţară.

În urma cercetării s-a conturat ca public ţintă elevii din ciclul gimnazial, cu vârstele între 11 şi 15 ani, aceştia fiind la vârsta descoperirii internetului şi utilizării reţelelor de socializare.

Conform acestei cercetări peste 80% dintre elevii care utilizează internetul au conturi pe site-uri de socializare – instant messenger, chat, forum, Hi5, Facebook, My Space, Twitter, etc.

Frecventarea site-urilor de socializare, discuţiile cu copii sau cu alte persoane pe care nu le cunosc în viaţa de zi cu zi, oferirea identităţii reale cât şi transmiterea sau postarea fotografiilor personale sunt mai răspândite în rândul fetelor.

În acest context, conceptul campaniei TU CUI DAI ACCEPT? este acela că în spatele unui profil prietenos se pot ascunde intenţii periculoase.

Desfăşurarea campaniei în judeţul Tulcea:

Începând cu luna mai vor avea loc acţiuni informativ – preventive în cadrul şcolii Alexandru Ciucurencu din municipiul Tulcea, ocazie cu care elevilor din ciclul gimnazial li se vor explica măsurile minime de protecţie în vederea evitării victimizării acestora în timpul utilizării internetului şi, mai ales, a platformelor de socializare.

Măsurile preventive promovate în cadrul campaniei “Tu cui dai accept?” sunt:

  • protejarea datelor personale şi a parolei – prin date personale înţelegând inclusiv adresa, şcoala unde învaţă minorul, informaţii despre familie, etc
  • evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri;
  • selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet – este vorba de conştientizarea faptului că odată postate aceste fotografii pot fi văzute sau folosite de oricine, oricând. Totodată, fotografiile postate „pot spune ceva” despre profilul copilului în cadrul reţelei.
  • respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

Recomandările preventive adresate minorilor utilizatori de Internet vor fi însoţite de sfaturi destinate părinţilor – ca public ţintă secundar , aceştia fiind cei care stabilesc regulile şi timpul pe care copii pot să-l aloce utilizării Internetului.

Principalele recomandări destinate părinţilor privesc:

  • Poziţionarea  computerului conectat la Internet într-o  zonă  deschisă a casei, de unde se poate supraveghea uşor copilul, de preferat în camera de zi.
  • Instalarea unor instrumente de filtrare a accesului la Internet, ca măsuri suplimentare de supraveghere.
  • Încurajarea copiilor să spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil, ori le provoacă teamă.
  • Învăţarea copilului cu privire la ce înseamnă autoprotecţia pe Internet, care e rolul parolelor, de ce nu trebuiesc postate datele personale, etc.
  • Învăţarea copilului să aibă un comportament responsabil şi cuviincios inclusiv pe Internet, adică să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii.

 

Articol scris de Orasul Tulcea gravatar

 

Site: http://www.orasul-tulcea.ro/
Vino sa descoperi orasul Tulcea! Fii la curent cu ce se intampla, zi de zi, in orasul nostru: stiri, evenimente, imagini din Tulcea si multe altele Citeste toate articolele scrise de Orasul Tulcea (144)

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!