ora 18.18 – În Piaţa Tricolorului, sunt maximum 100 de persoane. În faţa statuii lui Mircea cel Bătrân, un banner pe care scrie „Vrem ţara înapoi ce ne-aţi vândut-o voi”. Se aude la o portavoce liderul BNS, Viorel Tinică. Sindicaliştii sunt grupaţi în jurul lui, dar în spatele bannerului. O tânără mă întreabă dacă se vor vedea la televizor. Nu zăresc nici un cameraman în mulţime. Vor apărea mai târziu. Se aud numai lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, iar într-o pauză – vocea unei jurnaliste.

ora 18.38 – Numărul nemulţumiţilor creşte până la aproape de 200 şi se mută în faţa Consiliului Judeţean. De data aceasta, în faţa jandarmilor şi a bannerului sunt copii de 8-10 ani. Mulţimea şi probabil părinţii sunt în spatele lor. Sindicaliştii care susţin că nu au organizat ei protestul şi care nu doresc să-şi dea portavocea tinerilor spun că nu au nicio autoritate să-i trimită pe copii acasă.

ora 19.05 – Mulţimea pleacă din Piaţa Tricolorului. „Nu sta în balcoane c-ai să mori de foame!”, „Tulcea, trezeşte-te!” şi „Haideţi cu noi!” sunt principalele îndemnuri. Pe strada Unirii, se alătură grupului un membru PNL. În mulţime, un om de afaceri. Un tânăr îmi spune că a aflat de protest de pe facebook şi încearcă să mă asigure că nu face parte din niciun partid politic, dar când îl întreb de posibilul înlocuitor al preşedintelui, se blochează la candidatul PSD. O educatoare protestează pentru „mai bine”. Un tânăr din faţă care mi se pare că este lider refuză să vorbească. Miroase a vodkă.

  • pe 1848, îl văd în faţa unui bloc pe liderul TSD.
  • în apropiere de Penitenciar, o zăresc printre protestatari pe o altă membră a PSD care se desprinde de grup şi face fotografii. În mulţime, se mai află şi primul consilier local independent al Tulcei.
  • o bătrână, într-o staţie de autobuz, cu mâinile împreunate a rugăciune se uită la mulţimea de pe celălalt trotuar ca la o minune.
  • o femeie îmbrăcată cu haină de blană, dar încălţată cu o pereche de papuci dă asigurări că vine şi ea la protest.
  • lângă Poştă, trei tineri coboară dintr-o maşină. „Mie mi-e bine. Ce ai?”, aruncă unul dintre ei.
  • jandarmii îmi spun că unul din cei care se află în fruntea mulţimii este o persoană care are patru dosare penale.
  • în faţa Teatrului Jean Bart, mulţimii i se alătură o ambulanţă.

ora 20.25 – Mulţimea, care pare să fi depăşit uşor 200, ajunge din nou în Piaţa Tricolorului şi scandează lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale. La balconul unui apartament se flutură steagul României. Apar din nou copiii de 8-10 ani. Unul din ei mă duce la mama lui – o femeie de etnie romă care se află în mulţime şi începe să-l certe pe acesta. „Nu, doamnă! Mi-a scăpat doar!”, îmi spune ea. Iar copilul fuge din nou.

ora 20.43 – În faţa Consiliului Judeţean mai sunt doar câteva grupuri răzleţe, dar lozincile antiprezidenţiale se aud puternic.

ora 21.00 – Piaţa Tricolorului este goală. Au plecat şi jandarmii.

PS – De la un capăt la altul, acţiunea de protest neautorizată mi s-a părut reuşită. Felicitări tuturor celor care au participat/celor care-şi asumă sau nu organizarea – sindicalişti, politicieni, profesori, tineri şomeri, oameni de afaceri, galeria FC Delta, biciclişti şi tâlhari. Au mai fost şoferii care i-au salutat pe protestatari, tulcenii care au ieşit la balcoane şi, la fel de importanţi, jandarmii care ne-au păzit! Bravo tuturor!

Articol scris de Luisiana Bigea, corespondent AGERPRES

 

Articol scris de Orasul Tulcea gravatar

 

Site: http://www.orasul-tulcea.ro/
Vino sa descoperi orasul Tulcea! Fii la curent cu ce se intampla, zi de zi, in orasul nostru: stiri, evenimente, imagini din Tulcea si multe altele Citeste toate articolele scrise de Orasul Tulcea (144)

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!