… pentru deschiderea oficiala!

Aceste cuvinte au răsunat pe 15 februarie 2008 in holul noului teatru “Jean Bart”. Dupa aproape 100 de ani, se inaugura in Tulcea Teatrul ”Jean Bart”.  O investitie in valoare de aproximativ 900.000 lei (500.000 de la Consiliul Judetean Tulcea si 400.000 de la Consiliul Municipal) ce avea să aducă orașul Tulcea în rândul orașelor în care cultura are un loc de cinste.

Pe scena sa au defilat de-a lungul timpului, în reprezentații de excepție, colectivul teatrului Bulandra din Bucuresti, trupa Altar din Tulcea, ansamblul Baladele Deltei, Orchestra ”Academica” a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, actorii Teatrului Mic din Bucuresti și mulți alții.

Publicul tulcean a avut ocazia să asiste la puneri în scenă a numeroase piese de teatru: Arlecchino. Sluga la doi stapani, Casatoria”, ”Efectul daunator al…cererii in casatorie”, ”Evadare”, ”Nunta lui Figaro”, ”Steaua fără nume” și multe altele…

Totul se desfășura cursiv și natural. Sau cel puțin așa se vedea din afară…

La 26 februarie a.c., în ședința Consiliului Județean Tulcea, 4 instituții de cultură din subordinea CJ Tulcea au fost desființate. Este vorba de Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”, Centrul Judeţean de Conservare şi Promo­vare a Culturii Tradiţionale, Şcoala Populară de Arte şi Meserii si Teatrul „Jean Bart”. Toate au fost comasate sub un singur acoperiș – Centrul Cultural ”Jean Bart”. Bineînțeles că această mișcare nu a rămas fără efecte… O parte din personalul existent a fost preluat de către nou formata instituție. Cealaltă parte a semnat ”prezența” pentru ultima oară.

Nici poziția de conducere nu a rămas ”ne-profanată”. După fuziunea amintită mai sus, s-a luat în vizor funcția de management… au fost discuții peste discuții, scandaluri peste scandaluri, nu are rost să trecem din nou prin ele. Se pot găsi detalii aici și aici.

Și a ajuns criza și la noi în țară. Oficial. Reacții adverse? Desigur: reduceri salariale, impozitări, măriri de TVA, multe alte ”vești bune” printre care și reducerile de personal în cadrul instituțiilor publice finanțate din bugetul de stat. Și aici intră și Centrul Cultural ”Jean Bart”.

Ca atare, s-a cerut Centrului Cultural, ca de altfel și altor instituții subordonate CJ Tulcea, să aleagă 41% din personalul angajat pentru a fi disponibilizat. Managerul Centrului Cultural a cerut, la rândul său, fiecărui șef de secție același lucru: liste de propuneri pentru fiecare departament și compartiment, fiecare tăind 41%. În secția teatru există un imens colectiv format din 9 oameni-orchestră. La un calcul rapid, 41% din 9 înseamnă 3.69. Se aplică operațiunea de rotunjire, în sus bineînțeles, și rezultă că 4 oameni-orchestră trebuie să părăsească instituția.

Consecințe? Avem și așa ceva. Numărul producțiilor va scădea dramatic – secția teatru va începe să se auto-dizolve și probabil că vom putea spune, cu mândrie: ”Tulcea a avut un teatru odinioară!”

Teatrul ”Jean Bart” din Tulcea – este acesta începutul sfârșitului?

 

Articol scris de Orasul Tulcea gravatar

 

Site: http://www.orasul-tulcea.ro/
Vino sa descoperi orasul Tulcea! Fii la curent cu ce se intampla, zi de zi, in orasul nostru: stiri, evenimente, imagini din Tulcea si multe altele Citeste toate articolele scrise de Orasul Tulcea (144)

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!