Vă prezentăm mai jos comunicatul de presă emis azi de către Instituția Prefectului – Prefectura Județului Tulcea pe marginea evenimentelor din ultimile zile, evenimente ce privesc soarta cailor din Delta Dunării.

Astăzi, 20 mai 2011, începând cu ora 9.00, prefectul judeţului Tulcea, domnul Vasile GUDU, a convocat  în şedinţă extraordinară factorii implicaţi în situaţia apărută în localitatea C.A.Rosetti, judeţul Tulcea.
La această întâlnire au participat reprezentanţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Tulcea, Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Tulcea, Rezervaţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului, Primăriei C.A.Rosetti, Organizaţiei pentru Drepturile Animalelor “Vier Pfoten” şi ai Instituţiei Prefectului – judeţul Tulcea.

Potrivit celor dezbătute în cadrul şedinţei, în judeţul Tulcea nu există declarată drept specie distinctă „calul sălbatic”, neexistând restricţii privind circulaţia cabalinelor, cu excepţia cazurilor în care se depistează boli infectocontagioase.

În Delta Dunării, caii domestici lăsaţi în libertate s-au înmulţit necontrolat, astfel creându-se pagube importante atât în ariile protejate (Pădurea Letea), cât şi în teritoriile împădurite de Direcţia Silvică Tulcea.
Proprietatea acestor cai nu a fost asumată de localnici până la această dată, datorită taxei de păşunat percepută de primăria comunei.

În comuna C.A. Rosetti, reprezentanţi ai unor societăţi care au ca profil şi abatorizarea cailor au negociat cu diverşi proprietari de animale cumpărarea de cabaline, pentru transportul acestora fiind necesară îndeplinirea unor formalităţi legale. Astfel, în baza dovedirii proprietăţii animalelor, reprezentantul teritorial ANARZ a aplicat mijlocul de identificare – microcip – şi a eliberat paşaport pentru fiecare animal în parte.

Serviciile veterinare au recoltat probe de sânge de la cabalinele microcipate în vârstă de peste 6 luni, care au fost/sunt testate la laboratorul sanitar veterinar Tulcea, în vederea depistării animalelor anemopozitive. Testările au fost făcute în cadrul programului naţional de supraveghere ce are ca scop eradicarea acestei boli infectocontagioase. Până la eliberarea buletinului de analiză, minim 72 de ore, caii au fost reţinuţi într-un ţarc unde li s-a asigurat apă şi hrană.

Conform legislaţiei în vigoare, caii depistaţi pozitiv pentru anemia infecţioasă ecvină sunt obligatoriu abatorizaţi, carnea acestora având ca destinaţie consumul uman, după efectuarea controlului sanitar veterinar post mortem. Caii sănătoşi pot fi comercializaţi pentru sacrificarea în abatoare specializate fără restricţii, la cererea proprietarilor.

Cât priveşte leziunile produse cailor în timpul contenţiei, medicii veterinari aflaţi la faţa locului verifică pentru a stabili dacă a fost săvârşită o contravenţie sau a fost un accident,  în funcţie de  rezultat,  luându-se măsuri  asupra proprietarilor. Nu au fost constatate mortalităţi pe perioada staţionării animalelor în ţarc şi nici la încărcarea acestora în mijlocul de transport.

Organizaţia pentru Drepturile Animalelor “Vier Pfoten” a prezentat  astăzi  un draft de protocol de colaborare în care sunt preluate acţiuni din planul propus de autorităţi, respectiv Grupul de lucrul constituit la nivelul Instituţiei Prefectului – judeţul Tulcea, în anul 2009, privind rezolvarea problemelor create de animalele lăsate în libertate în Delta Dunării.

Iniţiativa Organizaţiei pentru Drepturile Animalelor “Vier Pfoten” este bine venită, în măsura în care propunerile acesteia vor fi complementare măsurilor luate deja de autorităţile statului roman.
În perioada imediat următoare, factorii implicaţi în gestionarea acestui subiect se vor reîntâlni pentru a  definitiva un plan concret de măsuri pentru a preîntâmpina apariţia unor situaţii similare.

Considerăm că mediatizarea excesivă şi negativă a acestui subiect a fost realizată în baza unor informaţii primite de la persoane care au reacţionat emoţional sau au diferite motivaţii materiale.

 

Articol scris de Orasul Tulcea gravatar

 

Site: http://www.orasul-tulcea.ro/
Vino sa descoperi orasul Tulcea! Fii la curent cu ce se intampla, zi de zi, in orasul nostru: stiri, evenimente, imagini din Tulcea si multe altele Citeste toate articolele scrise de Orasul Tulcea (144)

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!