Scopul proiectului “Reţeaua de ghizi interculturali” este  de a crea o reţea de ghizi locali, care să promoveze oportunitățile culturale ale municipiul Tulcea.

Astfel, prin implementarea proiectului, Etnopolis va pune la dispoziţie, gratuit, turiştilor, specialiştilor în etnografie, jurnaliştilor, minorităţilor, tinerilor, cadrelor didactice, companilor sau autorităţilor locale şi judeţene o reţea de ghizi locali pentru a promova modelul de viaţă tulcean, atât cel de ieri, cât şi cel de azi, cât şi exemplele de bună convieţuire şi de relaţionare între minorităţi şi culturi.

Urmare a derulării activităţilor proiectului vor rezulta:  o reţea locală formată din 15 tineri ghizi interculturali; o pagină web care va promova proiectul și cele 7 trasee multiculturale ale orașului stabilite în cadrul proiectului. De asemenea, va fi facilitat accesul la principalele obiective culturale ale oraşului, va crește gradul de participare a tinerilor la viaţa comunităţii, vor fi însuşite valorile voluntariatului şi promovate beneficiile acestuia, va fi încurajată dezvoltarea personală şi implicarea tinerilor în scopul dezvoltării comunităţii, va fi promovat specificul multicultural al municipiului Tulcea cît și necesitatea încurajării și promovării dialogului intercultural în cadrul acestei comunități complexe.

La finalizarea proiectului, ghizii locali vor rămâne în baza de date a  Centrului de Informare Interculturală creat de Asociația Etnopolis, cu posibilitatea contractării acestora prin identificarea unei surse de finanţare corespunzătoare susținerii financiare a rețelei.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, Etnopolis desfăşoară cursuri de dezvoltare personală, management al proiectelor şi dezvoltare organizaţională. De asemenea, oferă consultanţă consultanţă organizaţiilor neguvernamentale locale şi judetene, nou înfiinţate sau fără experienţă, care doresc dezvoltarea de astfel de cursuri adresate potenţialilor voluntari şi, implicit, membrilor organizaţiei.

Etnopolis este membru al Şcolii Tinerilor cu Iniţiativă Interculturală (ŞTII), proiect iniţiat de Guvernul României, Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Alianţa Civilizaţiilor. Urmare a participării la sesiunile ŞTII, Etnopolis a iniţiat cursuri locale de teambuilding, managementul proiectelor şi fundraising.

La nivel local, Etnopolis are drept parteneri: Asociația Centrul European pentru Diversitate, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, Primăria Municipiului Tulcea și Instituția Prefectului – județul Tulcea.

Cât priveşte experienţa în atragerea de fonduri, echipa de coordonare a asociaţiei a proiectat, implementat sau participat la implementarea de proiecte cu finanţare din fonduri guvernamentale şi fonduri europene, atât în domeniul cultural cât şi civic şi social.

În urma participării la cursurile de formare, ghizii tulceni vor face parte din Rețeaua de ghizi locali, care va oferi, la cerere, tuturor celor care vizitează orașul Tulcea, informații despre mozaicul culturilor și tradițiilor locale.

Cursul de formare va cuprinde noțiuni elementare de ghidaj, comunicare, modalități de prezentare a traseelor și obiectivelor culturale,  informații privind traseele de vizitat în municipiul Tulcea, precum și orice alte detalii privind oportunitățile culturale din municipiul Tulcea.

Având în vedere gratuitatea cursului și pentru a încuraja activitățile de voluntariat, toți ghizii ce vor absolvi cursul de formare, vor activa gratuit în cadrul rețelei locale de ghizi pentru o perioadă de 6 luni și vor fi utilizați în funcție de solicitările primite.

Toate persoanele interesate a se implica în acest proiect și care vor să participe la cursul de formare ghizi se pot inscrie până la data de 15 iunie 2011 prin transmiterea unui mail de înscriere la adresa office@etnopolis.ro , ce va cuprinde numele prenumele, vârsta, ocupația și numărul de telefon. Specialiștii Etnopolis îi vor transmite pașii următori necesari înscrierii în proiect.

Lista finală ce va cuprinde cele 15 persoane selectate pentru a participa la cursurile de ghizi interculturali va fi afisată pe pagina noastră web reteauadeghizi.etnopolis.ro la sfârșitul lunii iunie.

Toți cursanții vor fi contactați telefonic cât și prin poșța electronică pentru a fi informați cu privire la programul desfășurării cursului.

Cursul de formare ghizi va cuprinde 40 ore de pregătire teoretică și practică.

Mai multe detalii despre proiect găsești pe site-ul oficial al organizației, etnopolis.ro

 

Articol scris de Orasul Tulcea gravatar

 

Site: http://www.orasul-tulcea.ro/
Vino sa descoperi orasul Tulcea! Fii la curent cu ce se intampla, zi de zi, in orasul nostru: stiri, evenimente, imagini din Tulcea si multe altele Citeste toate articolele scrise de Orasul Tulcea (144)

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!