Tulcea este un oras mic, dar cu un parc auto ce concureaza cu cele ale oraselor medii / mari din tara. La ultima numaratoare efectuata de Serviciul Inmatriculari, Tulcea inregistra peste 10.000 de autoturisme. Parcarile din Tulcea au reprezentat, si reprezinta in continuare, o problema bine infipta in coasta administratiei locale. Ca atare, Primaria Tulcea a demarat, in ultimul timp, o serie de lucrari menite sa obtina spatii suplimentare in care concitadinii nostri sa isi lase autoturismele. Au aparut spatiile respective dar ne putem folosi de ele contra-cost, de luni până vineri între orele 08:00 – 18:00 și sâmbătă între orele 08:00 – 18:00 (fac o paranteza aici si intreb: care este diferenta dintre ”de luni pana sambata” si ”de luni pana vineri si sambata” avand in vedere că intervalul orar zilnic este acelasi?).

Bun. Habemus spatium parcatum, cum scoatem profit? Instalam o serie de minunate parcometre care, teoretic, ajuta soferul sa plateasca timpul petrecut de ale sale 4 roti in parcare. Ii faciliteaza lui aprovizionarea bugetului local cu sume suplimentare, chit ca plateste taxe si impozite de ii sta pulsul.

Revenind: aceste parcometre, cu existanta lor justificata sau nu, au o mare problema: nu functioneaza intotdeauna sau functioneaza ”pe jumate”. Introduci bancnota in fanta prevazuta si sanchi – minunatul parcometru nu misca nimic, n-are el chef sa iti ia banii. Bagi doua fise de 50 de bani (suma minima pentru 30 de minute de stationare) si acelasi minunat parcometru spune ca ai introdus doar o singura moneda de 50 de bani. Ce faci? Mai dai o moneda de 50 de bani si iaca ai platit jumatate de ora de parcare la pret de o ora intreaga. Nu-i asa ca este minunat?

Trecand prin fazele de mai sus, pe ploaie marunta de toamna, ajungi sa te gandesti cu drag la frigiderul Primariei si la cat de plin este el. Iti bagi picioarele, incui masina si pleci catre ale tale. Cand te intorci, surpriza: o minunata ”caracatita” troneaza linistita pe roata masinii tale. De ce? Pai pentru ca nu ai platit parcarea cetatene! Si te costa 50 de lei deblocatul si alta data sa nu mai faci!

Nu spun nu, un astfel de sistem este bine-venit. Consider ca sumele cerute nu sunt exorbitante (desi am vazut destui zgaraie-branza care pun masinile pe avarie pe banda intai numai sa nu scoata un leu din buzunar). Insa tehnica trebuie sa functioneze impecabil. Nu arunci in teste niste automate si faci studii de fezabilitate pe banii platitorilor de taxe si impozite!

 

Articol scris de Liviu Hariton gravatar

 

Site: http://www.liviuhariton.com
Mi’s Liviu din ’79 (1979) încoace şi numărătoare continuă… De prin 2001 a început să mă intereseze cum se mişcă lucrurile pe net (ad-literam). Sunt tulcean si ma mandresc cu orasul meu :) Citeste toate articolele scrise de Liviu Hariton (116)

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!