Nu de mult ne bucuram de o serie de performanţe incredibile reuşite de echipele tulcene de fotbal, după mulţi ani în care ne-am zbătut în anonimat. Mai întâi, ce e drept cu sprijinul autorităţilor locale, s-a reînfiinţat cea mai de succes echipă tulceană, FC Delta Tulcea, care a ajuns într-un timp foarte scurt în al doilea eşalon şi, a ajuns chiar de la primul sezon la acest nivel să se impună câştigând detaşat seria. A fost o trecere incredibilă, dar prea rapidă pentru noi pentru că din mai multe motive, pe care nu are rost să le dezgropăm acum, nu am putut obţine licenţierea, adică dreptul de a evolua pe prima scenă a fotbalului autohton.

Chiar şi aşa ştafeta a fost ţinută sus şi în sezoanele următoare pentru că Delta Tulcea a reuşit în permanenţă să se bată pentru locurile fruntaşe. Nu trebuie să uităm nici de Săgeata Stejaru, actuală Săgeata Năvodari, care cu sprijinul unor machedoni cu bani a reuşit să ajungă şi ea în a doua divizie. Era ceva incredibil!Pentru prima dată în istorie judeţul nostru avea două echipe în Liga 2, şi nu orice echipe ci unele care obţineau rezultate senzaţionale în faţa unor echipe cu palmares în fotbalul românesc. Am ajuns chiar să avem un derby televizat în Liga a II-a, Delta – Săgeata, un meci considerat derby chiar şi de oameni care până nu de mult credeau că la Tulcea se poate vorbi numai de pescuit. Un vis pentru toţi microbiştii de la noi! Ne bucuram de un meci adus la Tulcea de terenul suspendat al Farului în urmă cu mulţi ani, un Farul Constanţa – FC Braşov de Liga I, iar acum aveam prilejul să ne luptăm de la egal la egal cu aceste formaţii, în meciuri oficiale, şi chiar să le învingem. Am văzut la Tulcea sau la Stejaru echipe precum Ceahlăul Piatra Neamţ, Farul Constanţa, Dinamo II, Steaua II, Petrolul Ploieşti, FC Naţional, FCM Bacău sau Sportul Studenţesc şi ne-am obişnuit să existăm în fotbal.

Anul 2010 însă pare să fie unul deloc prielnic pentru fotbalul tulcean. Mai întâi, echipa care are toate şansele să se lupte la promovare, Săgeata, s-a transferat de la Stejaru la Năvodari, astfel că dacă va ajunge în Liga 1, doar judeţul vecin Constanţa se va putea bucura de acest lucru. Formaţia fanion a judeţului, FC Delta, este într-o cădere îngrijorătoare. Dacă s-a luptat pentru un loc pe podium de când a ajuns în al doilea eşalon, acum Delta luptă cu mediocritatea. A plecat Marinescu a venit Meregiu, a plecat Gache, a venit Dulca, au plecat jucători cu experienţă, au venit unii care mă tem că nu au ce căuta la acest nivel. Cu o etapă înainte de ultimul meci al anului, FC Delta este abia pe zece în clasament iar microbiştii se gândesc chiar la o retrogradare a echipei. Cine este de vină? Nu sunt în măsură să opinez, dar cert este că, dacă în 2009 – 2010 aveam două trupe puternice pe a doua scenă fotbalistică, ne vedem în situaţia să ne gândim la posibilitatea ca în scurt timp să dispărem în necunoscut. Acum, întrebarea: Revenim la normal, sau regresăm? Aici ne este locul?

 

Articol scris de Catalin Alexandru Gasca gravatar

 

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!