Astăzi am primit un comunicat de presă, din partea Instituției Prefectului Tulcea, cu titlul ”Mesajul prefectului Vasile GUDU catre Naomi Ionescu, eleva tulceana care a obtinut media 10 la examenul de Bacalaureat – 2011”. Îl redau în continuare și apoi comentăm puțin

Prefectul judeţului Tulcea, domnul Vasile Gudu a transmis astăzi, 6 iulie 2011, un mesaj de felicitare către Colegiul Dobrogean Spiru Haret din municipiul Tulcea, în atenţia domnişoarei Naomi Ionescu, singura elevă din județul Tulcea care a reușit să obțină media 10 la examenul de Bacalaureat 2011.

În cadrul scrisorii deschise transmise, prefectul judeţului a declarat următoarele: “Îmi exprim bucuria şi mândria de a avea în judeţul nostru un elev care a reuşit prin eforturi proprii să obţină nota maximă în urma suţinerii examenului de Bacalaureat.

Acest examen al maturităţii reprezintă un nou început în cariera oricărui tânăr iar succesul debutului indică un viitor promităţor atât pentru tânărul premiat cât şi pentru judeţul nostru.

Felicitări pentru ambiţia de a dovedi că se poate trece peste obstacole, indiferent de natura acestora.

De asemenea, doresc să felicit cadrele didactice tulcene, cele care s-au implicat în pregătirea elevilor care au obţinut note bune şi foarte bune la Bacalaureat, cât şi cele care s-au implicat obiectiv în evaluarea elevilor înscrişi în cadrul examenului de Bacalaureat.

Societatea românească are nevoie de elite. Iar aceste elite trebuie să fie oameni de caracter, pregătiţi special pentru a reuşi.

După cum bine am constatat cu toții zilele trecute, anul acesta s-a susținut prima sesiune de examene pentru bacalaureat, reală. Unii spun că a fost dezastruoasă, altții spun că a fost tragică… eu cred că a fist pur și simplu reală. Bacalaureatul a fost dintotdeauna unul dezastruos / tragic, anul ăsta însă s-a și văzut imediat. Cum știm că bacalaureatul a fost unul prăpăstios dintotdeauna? Păi nu trebuie decât să ne uităm la miile de elevi care au ”luat” bacul în anii trecuți, s-au înscris imediat la o facultate privată prin concurs de dosare, au terminat-o cu chiu cu vai și acum dansează, sporadic, pinguinul prin Piața Constituției sau dau cu spor la bidinea prin Italia, Spania, [inserează aici orice altă țară îți trece prin minte acum].

Procentul de promovabilitate de anul acesta a fost de un superb 44.47% . Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate din foștii viitori potențiali studenți au facut acte de prezență degeaba de ore (alea câteva la care au fost)… sau au tocat degeaba banii părinților… sau au golit cu spor stocurile de bere ale cluburilor și teraselor… sau au sperat că, și anul acesta, șpaga va fi la fel de dulce ca în anii trecuți…

Ce a fost diferit la bacalaureatul de anul acesta? Absolut nimic! Examenele sunt aceleași, gradul lor de dificultate nici nu a crescut, nici nu a scăzut, materia a fost aceeași ca și în alți ani. Ah, era să uit: totuși a fost ceva diferit de data asta – nu s-a mai putut copia ca altădată. Și zic ”ca altă dată” nu ”deloc” pentru că mi-au trecut prin fața ochilor fraze de genul ”camera era pusă într-un colț, îndrepată spre geam, deci nu se vedea mare brânză în ea” – recte, s-a copiat și acum, să ne mândrim cu asta!

De ce anul acesta bacalaureatul s-a simțit altfel? Să-mi răspund ”eu mie însumi”: pentru că abia de data asta a trebuit să ne gândim cu adevărat ce a cauzat o problemă pe care abia acum o vedem cu amândoi ochii și o conștientizăm. Este un cerc vicios părinți – elevi – profesori, unde fiecare lipsește din ecuația care ar fi dat cu plus la final. Părinții nu au timp / chef / energie să se ocupe cu adevărat de educația copiilor; elevii, în acest context, se gândesc la cum să abordeze următorul nivel de Counter Strike sau următoarea ”colegă” de care se va lovi, accidental bineînțeles, diseară în club; profesorii, care fie sunt plătiți prost și nu au nici o pornire să se implice în educația nenorocitului din bancă, fie au devenit profesori peste noapte (nha, câteva examene în câțiva ani) și nu sunt în stare să îl formeze / educe pe același nenorocit din bancă.

Bacalaureatul de anul acesta nu a fost diferit de cel de anul trecut decât dintr-o singură privință: de data asta, supravegherea a fost una serioasă. Comisii de supraveghere mai vigilente și mai puțin dispuse să deschidă buzunarele plus camere de supraveghere prin sălile de clasă.

Excelent! Ce face acum elevul? Aruncă vina fix pe aspectele astea și susține sus și tare ”anul ăsta examenele au fost mult mai grele pentru că eu fost camere de filmat iar comisiile au fost mult mai exigente!”. Ce zice?! Adică tu, elev eminent, nu ai luat Bacalaureatul din motivele astea? Dar ce ți-a făcut comisia de examinare? Ți-a smuls, pe viu, câte o unghie de la picior o dată la 5 minute și tu nu te-ai putut concentra la subiecte? Au venit cei din comisie la tine și te-au amenințat cu bătaia dacă nu scrii ceva pe coala de hârtie de sub pixul tău? Camerele de luat vederi pulverizau, periodic, acid sulfuric peste elevi? Ah, nu ai mai putut să copii copiezi?! Asta e altceva, dar nu face examenul mai greu pentru că are subiecte mai dificile. Examenul este mai greu pentru că tu, eleveule, nu ai învățat!

Și iacă-tă că ajungem în situația în care statul felicită, nominal, elevii care au luat bac-ul anul ăsta cu 10, sau în cazul nostru, singura elevă din județ care a reușit performanța asta. Și astfel, promovarea examenului cu notă maximă devine performanță și nu normalitate… și așa, avem eroii noștri.

Ca idee, mi-ar place ca statul să încropească astfel de scrisori oficiale și pentru cei care nu au mai putut copia anul ăsta și să îi facă de cacao prin mass-media și pe toate gardurile, să îi arate lumea cu degetul pe stradă, să le crape obrazul de rușine și să pună mâna pe carte!

Ne vedem la toamnă când vom spune, iar, că examenul a fost ”nașpa” !

Ce a picat la bac?
Tot liceul…

UPDATE: pentru că lasă loc de interpretări, țin să menționez că acest articol nu vizează în mod expres acțiunea de felicitare a elevei Naomi Ionescu ci situația în care a ajuns învățământul românesc, în general.

 

Articol scris de Orasul Tulcea gravatar

 

Site: http://www.orasul-tulcea.ro/
Vino sa descoperi orasul Tulcea! Fii la curent cu ce se intampla, zi de zi, in orasul nostru: stiri, evenimente, imagini din Tulcea si multe altele Citeste toate articolele scrise de Orasul Tulcea (144)

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!