Inspectoratul General al Poliţiei Române a lansat la data de 18 aprilie a.c., campania de informare a cetăţenilor privind implementarea în România a mecanismului de alertă publică în cazul răpirii unui copil ALERTĂ RĂPIRE COPIL.

Iniţiatorii acestui proiect sunt Poliţia Română, Ministerul Public şi Centrul pentru copii dispăruţi şi exploataţi sexual – FOCUS.

Scopul campaniei îl reprezintă: obţinerea de informaţii de la populaţie despre răpire/dispariţie, imediat după producerea evenimentului, astfel încât, în baza informaţiilor primite, cazul să poată fi soluţionat cât mai repede, iar viaţa sau integritatea fizică și psihice a copilului să nu fie pusă în pericol.

Mecanismul este complementar procedurii parchetului şi poliţiei în instrumentarea acestor cazuri;

 • transmiterea mesajului de alertă către populaţie se realizează prin intermediul partenerilor publici şi privaţi care au acceptat participarea la realizarea acestui proiect
 • colectarea informaţiilor de la populaţie se va face prin intermediul Serviciului Apel Unic de Urgenţă 112.

Mecanismul de alertă va putea fi declanşat numai dacă sunt întrunite cumulativ, următoarele criterii:

 • copilul are vârsta de până la18 ani;
 • copilul se află în una din următoarele situaţii:
 1. a  fost răpit în prezenţa unor martori;
 2. a dispărut şi – fie din datele de anchetă rezultă că acesta ar fi fost răpit, fie din circumstanţele în care a dispărut – rezultă că viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol (poate suferi traume grave fizice sau psihice);
 • informaţiile deţinute de organele de anchetă, odată diseminate, pot conduce la identificarea victimei sau a suspectului.

Mecanismul nu se declanşează decât în cazul unei răpiri certe sau a unei dispariţii în care sunt indicii că viaţa copilului este pusă în pericol

Nedeclanşarea mecanismului nu înseamnă că autorităţile statului nu acţionează conform procedurilor legale pentru clarificarea situţiei copilului

PARTICULARITĂŢI ALE CAMPANIEI:

 • Domeniul priveşte situaţii cu un mare impact emoţional asupra  publicului
 • Campanie cu un accentuat rol informativ/preventiv (proactiv)
 • Premieră în colaborarea Poliţie – Parchet –ONG – Mass-media
 • Rolul cetăţenilor este esenţial în funcţionarea mecanismului – neatingerea  obiectivelor campaniei poate afecta buna funcţionare a mecanismului
 • Accentuează rolul şi responsabilitatea socială pe care fiecare individ o are

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Tulcea s-a implicat în realizarea acestei campanii informative prin prezentarea materialelor în cadrul şedinţei lunare a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Tulcea , astfel că reprezentanţi ai diferitelor instituţii de la nivel local au luat la cunoştinţă despre modul de funcţionare al acestui mecanism ce se bazează în mare parte pe implicarea tuturor cetăţenilor care pot ajuta cu informaţii autorităţile competente în rezolvarea acestor situaţii excepţionale.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea  s-a implicat în diseminarea informaţională prin distribuirea materialelor informative aferente campaniei, mai ales că publicul ţintă este reprezentat în mare parte de copii şi părinţi.

Răpirile de copil nu reprezintă un fenomen în România, însă autorităţile trebuie să fie pregătite pentru gestionarea eficientă a acestor situaţii.

 

Articol scris de Orasul Tulcea gravatar

 

Site: http://www.orasul-tulcea.ro/
Vino sa descoperi orasul Tulcea! Fii la curent cu ce se intampla, zi de zi, in orasul nostru: stiri, evenimente, imagini din Tulcea si multe altele Citeste toate articolele scrise de Orasul Tulcea (144)

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!