Catre,

Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Tulcea

Catre,

Consiliul Local Isaccea

După cum se cunoaste, situl arheologic Cetatea Isaccea – Noviodunum se afla in vecinatatea de NE a orasului Isaccea. Cetatea amintita este situata pe malul Dunarii, in punctul “Pontonul Vechi” sau “Eski Kale” (in lb. turca “Cetatea Veche”), pe un promontoriu, in apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunarii.

Complexul arheologic identificat încă de la sfârșitul secolului trecut ca aparținând anticului Noviodunum se compune din cetatea de pe promontoriul situat pe malul Dunării, ce ocupă o suprafață de aproximativ 20 ha, la care se adaugă spațiul de la sud și est de zidul de incintă, care include o foarte întinsă așezare civilă, cu o suprafață de patru ori mai mare, înconjurată cu trei linii concentrice ale fortificațiilor de pământ, cu valuri și șanțuri exterioare în partea de sud, ce ocupă o suprafață de aproximativ 30 ha.

Pe această cale, vă sesizăm în legatură cu apariţia unor lucrari de amenajare a unei construcții, efectuate de dl Gica Tudor în situl arheologic Cetatea Isaccea – Noviodunum. În ultima perioadă a fost decapată, cu mijloace mecanice, o suprafață cu dimensiunile aproximative de 40 x 20 m până la o adancime maximă de aproape 0,60 m. De asemenea, pe laturile de nord și sud ale viitoarei construcții s-a săpat un șanț cu adâncimea maximă de 0,60, pentru plantarea unor stâlpi de susţinere.

Pe toată suprafața afectată de intervenţia ilegală se pot observa materiale arheologice (ceramică, oase de animale, bucățele de cărămidă), care indică clar o distrugere a nivelurilor arheologice.

Facem precizarea că această construcție se afla în zona de sud-vest a rezervației arheologice și afectează Valul II, important element de fortificație, care abia se mai poate observa la suprafața solului.

După cum deja se ştie, suprafaţa pe care se realizează investiţia amintită se află în situl arheologic Cetatea Isaccea – Noviodunum iar lucrările ar trebui să se efectueze numai după obținerea tuturor avizelor de la instituțiile abilitate.

Luând în considerare situaţia descrisă mai sus, vă rugăm să interveniţi în rezolvarea problemelor legate de protejarea sitului arheologic Cetatea Isaccea – Noviodunum.

dr. Aurel-Daniel STĂNICĂ,

ICEM Tulcea – membru în colectivul de cercetare al Șantierului Isaccea-Noviodunum

 

Articol scris de Orasul Tulcea gravatar

 

Site: http://www.orasul-tulcea.ro/
Vino sa descoperi orasul Tulcea! Fii la curent cu ce se intampla, zi de zi, in orasul nostru: stiri, evenimente, imagini din Tulcea si multe altele Citeste toate articolele scrise de Orasul Tulcea (144)

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!