Intru in Tulcea. Deja este aglomeratie si ma gandesc cu groaza unde sa parchez masina pentru cateva zile cat ma duc prin Delta Dunarii. Gasesc un locusor, mic, dar cat sa-mi incapa masina. Este ok. Ma uit la ceas… o Doamne ce tarziu este, pierd rapida catre delta!! Repede rucsacul in spate, sa nu uit betele de pescuit si da-i bice printre blocuri catre ponton. Rasuflu usurat, am luat bilet, m-am asezat comod pe scaun si astept nerabdator sa plece odata nava. Ma uit pe geam si incep sa descopar faleza ce am traversat-o in viteza. Vad blocurile printre care am trecut. O cladire de sticla, ce nu stiu ce este, niste hoteluri, inca o cladire ce nu stiu ce este … am vazut oare ceva din orasul Tulcea? Este intrebarea pe care si-o pun multi turisti, in goana nebuna catre delta.

Trebuie sa recunosc ca in anii trecuti, orasul nu insemna pentru mine decat gara, faleza, sediul AJPS, lacul Ciuperca, piata mica si multitudinea de vapoare ancorate in port.

La atat se rezuma incursiunea mea in Tulcea. Restul … Restul aveam sa-l descopar prin 2006 cand am ajuns mai devreme in oras si am inceput sa-l iau la pas. Stiam ca are un muzeu al deltei, dar nu-l vizitasem niciodata. Nu mai zic ca de celelalte muzee nici nu auzisem. Am luat-o usor pe jos prin oras. Am fost pana sus la Monument, pentru ca mereu il vedeam la iesirea pasagerului din port si ma intrebam ce este acolo. Am descoperit stradute pavate cu piatra, ce-mi aduceau aminte de straduta veche din Bucuresti unde era casa bunicii mele, am descoperit biserici vechi si frumoase, magazine cochete, vechea Piata Civica, mici parculete.

Din acel an, imi fac mereu timp sa vizitez cate o particica din oras. Nu din viteza masinii, ci pe jos, atata cat timp am la dispozitie. Este un oras ce arata din ce in ce mai bine, cu mai multa verdeata, un oras ce parca intinereste pe an ce trece. Este un oras ce-mi place mai mult in extrasezonul plecarilor furibunde catre delta, cand nu mai este sufocat de miile de masini si de turisti din toata tara, atunci cand totul revine la pulsul normal. Atunci ma bucur pe deplin de o plimbare de la un capat la celalat al falezei, luandu-mi o binemeritata pauza de relaxare.

Privind in sertarele cu amintiri, imi dau seama cat de mult imi este dor de imaginea din copilarie cu zecile de vapoare gigantice ancorate la iesirea din port. Tulcea este un oras-port si din pacate acest lucru nu prea il mai vad acuma, sau nu-l mai simt eu asa.

Trecand peste aceasta amintire din copilaria mea, recomand celor ce acum descopera orasul, sa nu se limiteze numai la faleza, pentru ca orasul Tulcea are mult de oferit vizitatorilor sai.

Trăirile de mai sus sunt povestite de Nicu Simion (info-delta.ro)

 

Articol scris de Orasul Tulcea gravatar

 

Site: http://www.orasul-tulcea.ro/
Vino sa descoperi orasul Tulcea! Fii la curent cu ce se intampla, zi de zi, in orasul nostru: stiri, evenimente, imagini din Tulcea si multe altele Citeste toate articolele scrise de Orasul Tulcea (144)

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!