Dupa cum training-urile de instruire s-au facut, iar iarna si-a mai pierdut din putere am decis sa ne punem pe treaba, dar nu inainte da a realiza urmatoarea actiune.

Sambata, 20 februarie 2010, Centrul European pentru Diversitate si Centrul Ecoturistic “Delta Dunarii” a organizat actiunea “Intalnire cu Tulcea Veche“, gandita ca un prilej de intalnire si cunoastere intre echipa implicata in proiectul “Redescopera-ti Orasul!” si persoane care au ca domeniu de activitate sau de preocupare Tulcea de azi si de altadata.

In prima parte a acestei actiuni , Lidia Vasile ne-a prezentat proiectul, iar Ioana Ichim unul din voluntarii noi ne-a spus impresia ei despre proiect si despre ce s-a intamplat pana acum.

Ne-au fost alături persoane avizate în domeniu precum muzeografi, bibliotecari, arhitecţi, arheologi, autori de ghiduri cu Tulcea Veche şi organizatori de expoziţii cu aceeaşi temă, care ne-au convins de sprijinul dumnealor pentru derularea proiectului nostru. Am remarcat in schimb lipsa reprezentantilor autoritatii locale, invitati la eveniment, dar care nu ne-au onorat cu prezenta; speram sa o faca la urmatoarele actiuni pe care le vom mai organiza.

Membrii şi voluntarii înscrişi în proiectul “Redescoperă-ţi oraşul !” au pregătit o prezentare cu tot ceea ce s-a întreprins până acum şi ceea ce urmează în continuare, respectiv munca asiduă pentru realizarea ghidului de promovare a Tulcei de altadata ramase inca in picioare, obiectivul proiectului nostru.

Ni s-a spus, de asemenea, că în fond, nu avem finalitate, dacă ne rezumăm doar la editarea unui simplu ghid; …proiectul trebuie să ia amploare, sa implice mai multi factori si să constribuie practic in final la imbunatatirea starii acestor clădiri.

Suntem constienti ca munca de reconsolidare – reconstrucţie a acestor edificii necesită un consum impresionant de forţe si o actiune conjugata din partea mai multor factori. Iniţiativa unui grup de tineri de a ameliora aceasta stare de fapt, de degradare istorică a oraşului în care trăiesc, de a conştientiza cetăţenii să arunce “un ochi” peste veacuri, când Tulcea era un centru cultural multietnic şi cosmopolit, debordant al unui farmec aparte, nu este decât un prim pas din demersul mai amplu pe care il intentionam. Deocamdată urmarim să atragem atenţia asupra acestui aspect şi să sensibilizăm persoane care au, prin lege, atribuţiuni în domeniu, din sfere mai înalte.

In cea dea doua parte am vizualizat o interesanta proiectie de fotografii din colectia personala a d-lui Dan Arhire.

Atmosfera generală la eveniment a fost una de nostalgie pentru “epoca de aur” a unei Tulci neschinghiuite de buldozerele comuniste. S-au adus fotografii din colecţii personale cu oraşul de altădată, s-a dezbătut şi s-a povestit mult. Am auzit pretutindeni frânturi de amintiri, în discuţii, care erau modele vremii, unde se ascundeau băieţii de liceu să fumeze sau care era atmosfera de la cârciuma Cireşica, ori de la casa Babei Oxana, subiecte tabu pe care anii le readuc în discuţie între cunoscătorii acelor vremuri… sunt detalii aparent minore, scene de viaţă care conturează imaginea autentică a unui oraş pierdut în timp…

Câţi dintre tinerii tulceni ştiu oare că actualul “club de fiţe” în care ies în week-enduri e de fapt Palatul Pescăriilor, construit cu banii obţinuţi de pescarii din Deltă din vânzări de stuf, aşa cum am aflat noi sâmbătă?

Cu ocazia actiunii “Intalnire cu Tulcea veche” am contabilizat si noi, cei implicati in proiect, activităţile de până acum, punând totul în balanţă. Nu suntem nici la jumătatea proiectului şi mai avem atât de multe de aflat despre Tulcea Veche. Ne-am convins pe deplin de asta, sâmbătă.

Mai multe despre proiectul “Redescopera-ti Orasul !” pe redescoperatiorasul.eudivers.ro

NOTĂ: textul prezentat mai sus este preluat ca atare dintr-un material pus la dispoziție de către Asociatia Centrul European pentru Diversitate

 

Articol scris de Orasul Tulcea gravatar

 

Site: http://www.orasul-tulcea.ro/
Vino sa descoperi orasul Tulcea! Fii la curent cu ce se intampla, zi de zi, in orasul nostru: stiri, evenimente, imagini din Tulcea si multe altele Citeste toate articolele scrise de Orasul Tulcea (144)

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!