Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea (ICEM), în parteneriat cu Asociaţia Română de Arheologie Bucureşti a implementat în perioada 29 iulie-15 noiembrie 2011, proiectul „ARheoDataBase – sistem informatic de inventariere, conservare şi digitizare a datelor privind patrimoniul arheologic al judeţului Tulcea” .

Proiectul a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) – domeniul: Patrimoniu cultural naţional, sesiunea de finanţare 2011.

Prin acest proiect  s-a urmărit un sistem informatic de inventariere, conservare şi digitizare a datelor privind patrimoniul arheologic, pentru două microzone din judeţul Tulcea şi transpunerea bazei de date geospaţiale într-o aplicație open source în vederea utilizării ei ca ATLAS în format digital.

Constituirea unei baze de date informaţionale (geospaţiale) poate reprezenta un instrument necesar pentru organizarea/arhivarea pe termen lung a datelor şi informaţiilor din arhiva ICEM Tulcea. Bazele de date, prin performanţele şi avantajele pe care le oferă, reprezintă modalitatea principală de structurare şi organizare a informaţiilor.

Existenta unei baze de date şi corelarea acesteia cu conceptele de conservare integrată şi dezvoltare durabilă, pentru care este nevoie în politica investițională şi de amenajare a teritoriului, precum şi cea referitoare la patrimoniul natural si protecția mediului, să integreze, să conserve patrimoniul cultural, pentru a corespunde în acelaşi timp necesităţilor culturale, sociale şi economice ale comunităţilor locale.

Pentru informaţii suplimentare vă puteţi adresa Compartimentului Relaţii Publice (tel/fax 0240 513231, relatiipublice@icemtl.ro)

Site-ul oficial al proiectului poate fi accesat aici: db.noviodunum.ro

 

Articol scris de Orasul Tulcea gravatar

 

Site: http://www.orasul-tulcea.ro/
Vino sa descoperi orasul Tulcea! Fii la curent cu ce se intampla, zi de zi, in orasul nostru: stiri, evenimente, imagini din Tulcea si multe altele Citeste toate articolele scrise de Orasul Tulcea (144)

 

 

Daca preiei aceasta informatie, nu uita sa precizezi sursa: orasul-tulcea.ro Iti multumim!